Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZMK értekezlet ismertető

2009.09.18

Emlékeztető a 2009. szeptember 16-i SZMK ülésről

 

-         Alapítvány: számla zárolva, nem tudni, mikor lehet majd hozzáférni, további ismertetést talán később kapunk.

-         Udvar: „kommunista szombat”, valamelyik szombaton, később kijelöltük, október 17-én, egy jövő heti felmérést (Judit és Katona Tibor) követően összeírják, hogy milyen javításokra, rendezésre, finomításra lenne szükség az udvaron, majd kb. anyagterv, költségterv, ez miből fedezhető, stb., és kérdezzük meg a csoportban, melyik szülőnek, apukának lenne szerszáma (fúrás, csavarozás, homoklapátolás_BOBCAT, ecset, henger, csiszológép, stb.), ideje és kedve segíteni, gyermeket nem tudunk hozni, akármilyen lelkes is, hagyjunk inkább otthon, hogy kb. egy nap alatt az udvart helyre tudjuk hozni. Miután kialakult a munka-kép, a faliújságokon fel lesz tüntetve, hogy mire várnak bennünket.

-         Karácsony: néhány csoportban felvetették a következő problémát – amit a nevelési értekezleten az óvónők is megbeszéltek utána –, hogy nem szeretnék, hogy legyen karácsonyfa-állítás a csoportszobákban, ajándékozás, mert a gyerekeknek előre elveszi a karácsony hangulatát. Judit elmondta, hogy az értekezleten ők sem értettek egyet, mindenki a saját szempontját elmondta, végül abban állapodtak meg, hogy maradhatna a faállítás, maradhatna a csoport-ajándék (egy nagyobb értékű játék, amit a csoport maga kap meg, azonban ezt január első ovis napján kapják meg a gyerekek, akkor nyithatják ki, hiszen az utolsó napon/kon már úgysem az érdekli őket, és ne sikkadjon el teljesen, hanem amikor bemennek januárban, teljes lenne az öröm), és maradna az ajándék, amit maguk a gyerekek, személyesen kapnak a csoportkarácsonykor, egy könyv volt tavaly. Idén nem tudni, lesz-e, ad-e rá keretet az Önkormányzat. Mindezt úgy beszélték meg, ha jól értettem, hogy ezután az SZMK ülésen megbeszéljük. Az SZMK úgy döntött, egyhangú szavazással, hogy lesz faállítás, lesz személyes ajándék, akár csoportpénzből is, és januárban nyitják ki a csoport-ajándékokat.

-         Judit ismertette, hogy a fejlesztő torna minden reggel 8-8:45-ig lesz a tornateremben.

-         a néptáncra odaadták a tornatermet, nagyoknak 14:15-től 15:00-ig, a kicsiknek pedig 15:30-16:15-ig fog tartani a foglalkozás, két nap egy héten.

Egy kikötéssel adta oda az óvoda vezetősége a termet: csak és kizárólag az járhat néptáncra az oviban, aki az óvodába jár, és aznap ott is alszik. Az óvoda a nagyok idején be van zárva, ráadásul pihenőidő alatt van az óra, a kicsik kezdésekor nyitják az ajtókat, követhetetlen lenne, ha közben ki-be járnának mind idegen gyerekek, mind pedig ugyanúgy mint tavaly, tiszta kosz lenne mindig az előtér.

-         Logopédia: Mariann-nak hívják az óvoda logopédusát, heti két órával emelték az óraszámát, de a megemelkedett létszámra vonatkozóan szükséges lenne további emelés, erre visszatérnek majd a megfelelő fórumon

-         Rettentő drágának találja mindenki a fotóst, 400,-/kép, ezért kérik a szülőket, hogy aki esetleg tudna ajánlani, vagy ismer fotóst, keresse meg, és kérje meg, hogy adjon ajánlatot az óvoda vezetőségének.

-         Judit többször rátért arra, hogy szigorúan köteles mindenki betartani a beérkezés 8:30 perces idejét, és kérdésre ismertette, hogy az óvodának joga van a kapuzárás után nem beengedni a gyerekeket, még ha a szülők aznapra szabadságot is kénytelenek kivenni. De logikus az is, hogy aki dolgozik, az általában 7-9-ig kell beérkezzen a munkahelyére, vagyis legkésőbb fél 9-ig úgyis beviszi a gyermekét. A saját gyermekével tesz rosszat az, aki nem hozza időben, és így lemarad a reggeli játékról, reggeliről, egyből a foglalkozás következik, aztán ha van idő, kimennek még az udvarra, ha nincs, nem, ebéd, alvás, és vége a napnak. Legyen ideje annak a gyermeknek játszani, felkészülni reggel a napra.

-         Egyéni mérés csak a nagycsoportosoknál van. Amelyik gyermeknek az óvónő szerint bármilyen képessége kevésbé fejlett, a szülőnek szólni fognak, ehhez nem kell az a fajta mérés, mint az iskola előtti évben. Ehhez kapcsolódik, az óvónők fogadóórát saját hatáskörben döntik el, hogy tartanak-e, illetve mikor tartják.

-         Családlátogatás: az óvónőknek kötelező, azonban az utolsó 3-4 évben a szülők inkább ellenzik, előtte kifejezett kérés volt részükről. Most a menete az, hogy adnak 3 időpontot, ha jól értettem, kérnek a szülőktől, hogy javasoljanak, ha mindhárom idején valami kifogást talál a szülő, akkor ráírják a lapjára, hogy a szülő hibájából meghiúsult, és aláíratják.

-         Sajátos nevelési igényű gyermekek: a szülők saját érdeke, hogy amennyiben a gyermekük bármilyen területen esetleg más képességekkel rendelkezik, mint a többiek, figyeljenek rá, és igyekezzenek azt fejleszteni. Judit elmondta, hogy minden gyermek 6 éves koráig szinte teljes mértékben felzárkóztatható az átlagosan elfogadott szinthez. Utána már nem. Vagy legalábbis nem ilyen eredménnyel. Ráadásul fejlesztőpedagógust akkor igényelhet több joggal és eséllyel az óvoda, ha a gyermekeknek papírja van arról, hogy igénylik az ilyen típusú ellátást. Ennek a módja, el kell menni a nevelési tanácsadóhoz, ő felméri a gyermeket, és a továbbiakról tájékoztatja a szülőt. Amennyiben megalapozott a feltevés, kiállítják a gyermek részére az SNI? igazolást, ennek birtokában ingyenesen veheti igénybe a fejlesztő tornát.

-         Katolikus hittanról még nem kaptak értesítést, mikor és hol lesz.

-         Református hittan kitéve a faliújságra.

-         SZMK elnököt és helyettest kellett még választani, egyhangúlag megválasztottuk elnöknek: Fiala Krisztinát, és helyettesnek: Katona Tibort, akik elvállalták a tisztséget.

 

Ünnepek, események:

 

-         november 11-én lesz a Lámpás felvonulás együtt az iskola alsó tagozatával

-         december 4-én jön a Mikulás

-         karácsonyi csoport-ünnepeket még egyeztetik, testvérek miatt is

-         karácsonyi zárás: december 23-tól január 3-ig, első nap 2010. január 4-e

-         nem lesz kihívás napja, ami nem tudom, mikor lenne, de nem lesz

-         farsangot minden csoport saját hatáskörében rendez

-         április 23-24-25 József Nádor nap lesz, ebből a 24-e lesz az ovié

-         május közepére tervezi a vezetőség a Német Nemzetiségi Dalok, Táncok ünnepét, ezen a napon nevelés nélküli nap lesz, ügyelet SEM lesz!

-         május 29-én lesz a Napraforgónap, együtt a Gyermeknappal

-         a Pünkösd idén saját lesz, nem lesz közös az iskolával, és nem akkor jönnek a német vendégek

-         június első péntekén lesz az ovis ballagás, a második pénteken pedig az iskolai ballagás

-         a nyári zárás ill. ügyelet idejét elfelejtettem megkérdezni.

 

A nevelés nélküli munkanapokat még egyezteti a vezetőség az iskolával, de előre láthatóan hétfőre vagy péntekre fognak esni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.